Hvornår har din have og græsplæne brug for kalk?

Perlekalk og dolomitkalk med bunker

Hvorfor er det en god ide at give haven kalk?

Hvis du oplever, at din plæne er begyndt at se lidt trist ud, at mos er ved at få overtaget, eller at dine planter har svært ved at optage næring - så kan det alt sammen være tegn på, at din have mangler kalk. En kalkrunde i haven er en god haverutine at få indført, og her får du vores bedste tips til, hvordan du skal gribe det an.

Du har leret jord. Kalkning af haven har flere fordele, men til en start så kan kalkning være en god ide, hvis du oplever, at din jord er meget leret. Hvis du oplever en tung og leret jord, så kan kalk bidrage til, at jorden får en bedre krummestruktur og dermed med til at løsne jorden. Ikke nok med at jorden bliver nemmere at arbejde med, så gør det også, at planterne og græsset får nemmere ved at optage vand og næringsstoffer. Du får dermed ikke kun en bedre jordstruktur, men også et sundere rodnet for både planter og plæne.

Hvis din jord er for sur. Det er en god ide at tilføre kalk, hvis du oplever, at din jord er for sur. Her kan kalk være med til at neutralisere jorden. Sur jord hæmmer mikroorganismernes nedbrydning og dermed også frigivelse af de naturlige næringsstoffer, hvilket betyder, at planterne får sværere ved at optage næringsstofferne. Derfor er det særligt vigtigt at finde balancen i pH-værdien, så planter og plæne trives optimalt. Langt størstedelen af planter trives bedst ved pH-værdier omkring det neutrale område mellem 6 og 7,5. Er pH-værdien under 6, vil man opleve græssets vækst er svag, og mosset dermed gradvist tager over. Omvendt, hvis pH-værdien bliver for høj, vil planterne få svært ved at optage andre vigtige næringsstoffer.

Et godt tip! Hvis du har din egen kompostbunke, så kan en omgang kalk til den faktisk også være en god ide. Kalk er med til at effektivisere nedbrydningen af planterester i jorden og kompostbunken, og dermed frigive flere af de gode næringsstoffer.

Hvornår kalker man græsplænen?

Det er vigtigt at understrege, at kalk virker langsomt. Når du har spredt kalk i haven, vil det ligge i jordoverfladen og langsomt blive opløst af nedbør. Derfor kan det være en god ide at sprede kalken i enten efteråret eller foråret, nærmere specifikt oktober-november og marts-april. Når du har kalket haven, så behøver du faktisk ikke bekymre dig om at kalke igen lige foreløbigt. Din have kan fint få en pause på et par år. Vel og mærke alt efter om din jord er meget kalkfattig - hvis det er tilfældet, kan du give det lidt oftere.

Hvordan giver man græsplænen kalk?

Når du køber kalk til haven, vil du få det i en pose. Kalken kan sagtens spredes manuelt med hænderne (husk handsker!), men nogle foretrækker at bruge en spreder. Spreder du kalken manuelt, kan du stille sækken tæt på græsplænen, og hælde noget af kalken over i en spand, som du kan tage med dig rundt i haven. Fremgangsmåden kommer også lidt an på, hvilken type kalk, du gør brug af. Når du kalker din have, er det nemmest at gå til det i felter/striber, så du er sikker på, at du får det fordelt ligeligt over hele haven.

Hvilken type kalk skal man bruge?

Her hos Champost har vi to typer kalk til formålet:

Perlekalk i hånd

Perlekalk, bedre kendt som havekalk, er den mest gængse kalk til formålet, og det er en kalktype, der består af granuleret kridt. Kalk i granulat er nem at fordele på grund af kalkens form som små kugler, og det tager længere tid om at opløses. Denne type kalk kan du blot strø med hænderne eller smide i en spreder.

Dolomitkalk

Dolomitkalk er kalk i pulveriseret form. Denne type kalk har en hurtigere effekt end perlekalken, da den opløses hurtigere. Når du vil strø dolomitkalken manuelt med hænderne, så er tricket at tage en håndfuld og samle det til en kugle i hånden. Kuglen gør kalken mere porøs, så når du går med kuglen mellem fingrene, kan du nulre den, mens du spreder kalken.

Hvis du vil se, hvordan Frede fra Udkansk kalker sin have, kan du klikke på linket her: Frede fra Udkansk: Sådan bruger du kalk i haven.

Find forhandler

Find vores produkter i nærheden af dig

Sammen med vores forhandlere i hele landet yder vi kompetent rådgivning og førsteklasses service.

Find forhandler

Tilmeld nyhedsmail

Vi holder dig opdateret om nyheder samt praktiske råd og brug af vores Champost produkter.