Guide: Sådan fjerner du mos i græsplænen

Staudebed og stor, flot, grøn græsplæne Geografisk Have

Få en flot og grøn græsplæne uden mos

Drømmer du om en flot og grøn græsplæne uden mos? Så er du ikke alene. Mange haveejere finder sig i den uheldige situation, at mosset er ved at vinde kampen om plænen, og der er desværre ingen smutveje, hvis du vil vinde krigen. Det kræver tid og hårdt arbejde - men der er heldigvis noget, som du kan gøre for at komme den mosfri græsplæne lidt nærmere!

Helt grundlæggende handler det om, at skabe de bedste betingelser for græsset, så det holder mosset nede. Og det skal vi se lidt nærmere på, hvordan man gør.

 

Hvorfor er der mos i min græsplæne?

Der kan være flere årsager til, at græsset i plænen ikke trives og mosset langsomt tager over. For at bekæmpe mosset mest effektivt, må du finde den specifikke årsag til problemet. Du kan blandt andet kigge på følgende 5 områder:

 • Får græsset for lidt lys?
 • Får græsset for lidt gødning?
 • Er jorden for fugtig?
 • Er jordens surhedsgrad for lav?
 • Klipper jeg plænen for hårdt?

 

Hvornår skal jeg fjerne mos i min græsplæne?

Du har taget de første spæde skridt i detektivarbejdet for at finde ud af, hvorfor der er mos i plænen, men inden vi går i gang med at løse problemet fremadrettet, skal vi dog fjerne det mos, som allerede er i plænen.

Ideelt set fjernes mos lettest i marts og april, hvor græsset så småt begynder at vokse. På dette tidspunkt er mospuderne gule, de sidder ofte løst og kan derfor fjernes let. Du kan dog sagtens fjerne mos hele foråret. Det essentielle er blot, at der kommer godt gang i græssets vækst, efter at du har fjernet mosset.

 

Hvordan fjerner jeg mos i græsplænen?

Du kan bruge en ganske almindelig haverive som mosfjerner. Haveriven er god, hvis du ikke har noget imod lidt fysisk arbejde, og hvis din græsplæne ikke er så hårdt ramt. Du skal bruge en god rive med jerntænder. Samtidig er det en god ide at tage havehandsker på, så du kan tage ordentligt fat og undgår vabler.

For at fjerne mos i plænen, kan du bruge:

 • Mosfjerner
 • Rive
 • Vertikalskærer
 • Kemiske midler (pesticider)

Med en kraftig gennemrivning fjernes mos og dødt græs, så der skabes mere lys og luft til græsplænen. Det hjælper græsset til at danne nye skud og brede sig, så plænen bliver mere tæt og kraftig. Har græsplænen behov for en omgang mere, kan du gentage processen omkring august-september.

 

Hvordan kommer jeg af med mos i græsplænen?

Hvordan du mest effektivt kommer af med mos i græsplænen og forhindrer det i at komme tilbage afhænger som sagt af, hvordan du sikrer græsset bedst mulige vækstbetingelser.

 • Gødning modvirker mos i græsplænen:

En af de bedste og mest effektive metoder, når det kommer til at modvirke mosset, er ved at gøde græsplænen med den rette gødning, der er specielt udviklet til græsplænen. Gøder du med en plænedress, vil græsset trives og plænen være mindre modtagelig for mos.

Champost Plænedress er utrolig porøs og let at fordele. Den består af Champost Jordforbedring (komposteret hestemøg) og en fin harpet muld.

Strø plænedress som topdressing ud om foråret i et lag på 0,5-1 cm. Mulden falder let ned mellem græsstråene og udbedrer små huller, så plænen bliver jævn og flot. Når mulden er spredt, blandes den med det øverste vækstlag, hvor gødningen fremmer græssets vækstbetingelser.

 • Sørg for at græsset får nok sollys:

Der er ingen tvivl om, at græs trives bedst i solen, derfor bliver græsplæner i skygge ofte angrebet af mos.

Har du store, skyggende træer, som forhindrer sollyset i at nå græsset, vil det ofte være synd at fælde dem, da de har mange skønne fordele. Du kan dog overveje at stamme træerne op, så der kommer mere sollys ind fra siderne.

Det er også en mulighed at fjerne mosset og derefter så med en type græsfrø, som bedre tåler skygge. Men vær opmærksom på, at denne type græsfrø ikke er nær så slidstærk som andre græsfrø, og at de generelt vokser langsommere.

 • Undersøg om jorden er for sur:

Det er vigtigt for en græsplænes trivsel, at jorden ikke er for sur. Når vi taler om, at jorden er sur, betyder det, at pH-værdien i jorden er på omkring 5-5,5. Ser din plæne trist ud og er mos begyndt at overtage, kan det være en rigtig god ide at undersøge, om din jord skulle være for sur til, at græsset trives.

Du kan hæve jordens pH-værdi ved at tilføre kalk til græsplænen. Enten i form af perlekalk eller dolomitkalk. Du kan kalke din have hele året rundt, da sænkningen af pH-værdien sker uafhængigt af temperaturen. Processen sker dog meget langsomt, så du skal begynde at give græsplænen kalk 2-3 måneder før, du ser en effekt.

Hvis du gerne vil læse mere om, hvorfor/hvornår/hvordan du kalker din have, kan du klikke her: Hvornår har din have og græsplæne brug for kalk?
Eller du kan se, hvordan Frede fra Udkansk bruger kalk sin have: Frede fra Udkansk: Sådan bruger du kalk i haven

 • Klip græsset i den rette højde:

Den mest effektive (og også nemmeste) måde at slippe for mos i græsplænen er ved at holde plænen tæt. Du får en tæt plæne ved at klippe græsset regelmæssigt og efterså bare pletter med græsfrø.

Det er dog vigtigt, at du ikke klipper græsset for hårdt. Klippes græsstråene for lavt, kan det svække rødderne, hvilket gør græsplænen mindre slidstærk og ekstra sårbar i tørre perioder.

Græsplænen bliver også mindre modstandsdygtig overfor mosset, som får langt bedre vækstbetingelser. Du skal derfor ikke klippe græsplænen længere ned end 4 cm.

 

8 tips til forebyggelse af mos:

 • Strø topdressing ud om foråret i et lag på 0,5-1 cm.
 • Prik huller i plænen med fx en greb - det giver græsrødderne luft, så græsset vokser bedre.
 • Riv plænen igennem med en jernrive om foråret, så du fjerner dødt mos og græs.
 • Vent med at slå græsset første gang til det er blevet længere og har fået rigtig fat.
 • Slå græsset en gang om ugen i sommerperioden med plæneklipperen sat på 4 cm. og lad det afklippede græs ligge på plænen.
 • Beskær, klip eller fjern de ting der skygger, så du får mest mulig sollys på plænen.
 • Spred kalk på græsplænen hvis jorden er sur.
 • Lad plænen overvintre en smule langhåret. Det gør det sværere for mos at etablere sig.

 

God fornøjelse og må græsset altid være grønnere på din side af stakittet!

Find forhandler

Find vores produkter i nærheden af dig

Sammen med vores forhandlere i hele landet yder vi kompetent rådgivning og førsteklasses service.

Find forhandler

Tilmeld nyhedsmail

Vi holder dig opdateret om nyheder samt praktiske råd og brug af vores Champost produkter.