Guide: Sådan planter du hæk

Hæk efterår solnedgang

Skal du plante hæk? Giv dine hækplanter den bedste start!

En flot hæk er en genial metode til at skærme din have og få lidt privatliv fra nysgerrige naboer og forbipasserende. Og så pynter det selvfølgelig også. Hvis du står og skal plante hæk på din grund, er det dog vigtigt at huske, at det ikke nødvendigvis er et helt lille projekt at kaste sig over, og at man ikke sådan lige kan gøre det om - derfor er det en god ide at komme godt fra start.

Inden du planter hæk

Er du til bøgehæk eller liguster?

Der er flere forskellige typer hæk at vælge imellem. Der er løvfældende hække eller vintergrønne hække, og der er hække, som skal klippes, og nogle som ikke skal klippes. Er du i tvivl kan du altid besøge din lokale planteskole eller havecenter, som altid står parat til at hjælpe dig. De mest populære er bøgehæk eller liguster, som begge trives godt i vores danske klima.

Barrod, klump eller i potte?

Du kan enten vælge at købe dem som barrodsplanter, planter med klump omkring rødderne eller planter i potte. Barrodsplanterne er typisk de billigste, men er du lidt utålmodig efter at få en større og på forhånd mere etableret plante, og har du ikke imod at betale lidt mere, er planterne i potte de mest hårdføre, og dem der kan klare sig i længst tid, inden du planter dem ud. Planterne med en klump jord om rødderne ligger i en mellem kategori både prismæssigt og i forhold til, hvor længe og hvor godt de holder sig, inden de bliver plantet. Køber du en barrodsplante, skal det nemlig gerne gå lidt tjept med at få dem i jorden, da rødderne er meget udsatte for vind og og vejr.

Hvornår skal jeg plante hæk?

Sæsonen for at plante hæk er afhængig af vejret men ligger typisk i oktober, og det er også her om efteråret at udvalget og lageret er størst hos planteskolerne. Det hænger især sammen med, at vejret og jordtemperaturen om efteråret er ideel til planting af træer og hække. Der er stadig en smule varme i jorden, og der er for det meste også udsigt til lidt regn, så jorden holder sig fugtig. Når de har de rigtige betingelser, får hækplanterne således god mulighed for at etablere sig, inden de går i dvale hen over vinteren og inden den første vækstsæson hen på foråret.

Når du planter hæk

Forbered plantestedet:

Start med at grave en rende, der er dyb og bred nok til, at rødderne ikke skal bøjes for at kunne være der. Ofte vil den cirka skulle være en meter bred og 30 cm dyb. For at give hækplanterne den bedste start, skal du løsne jorden godt, der hvor du planter.

Har du en næringsfattig og/eller sandet jord, kan du med fordel tilføre plantestedet noget gødning ved at blande Champost Jordforbedring med den eksisterende jord i blandingsforholdet 1/4 jordforbedring og 3/4 eksisterende jord.

Hvis du har en meget kompakt og leret jord, kan det være en god ide at grave renden dybere allerede fra starten og så tilføre en mere sandet jord i bunden. Her kan du eventuelt vælge Champost Hækmuld eller Champost Højbedsmuld, der begge består af en harpet muld tilsat noget sand og organisk gødning i form af Champost Jordforbedring.

En del vælger at fræse jorden der, hvor hækken skal stå. Det gør jorden dejlig porøs og lækker at arbejde med, men hvis du kan undlade at fræse, så undgår du at dræbe alle ormene, som lever i jorden. Orme er nogle nyttige venner at have i jorden. De er med til at trække gødningen ned i jordens gange, så det omsættes hurtigt til gavn for planternes rødder.

Sådan planter du:

Det er en god ide at løsne rødderne, inden du planter, samt sørge for at der er god jordkontakt uden lufthuller, hvor der mangler jord omkring rødderne. Dernæst skal du sikre dig, at hækplanterne bliver sat i samme dybde, som de har vokset det sted, hvor de er blevet dyrket. På barrodsplanter vil man typisk kunne se det som en mørk ring på stammen op til det sted, hvor den har været i jorden. Rødderne må ikke bøjes, når de placeres i renden, så det kan godt være nødvendigt at grave renden lidt dybere. Skub jorden på plads omkring den så den lige akkurat dækker rodhalsen.

Efter du har plantet hæk

Medmindre du planter i noget rigtigt møgvejr (regn), så er det en rigtig god ide at give hækken noget vand, umiddelbart efter du har plantet den. Afslut med et topdække af Champost Jordforbedring på cirka 3-5 centimeter, så al den bare jord omkring planten bliver dækket. Jordforbedringen hæmmer væksten af ukrudt ved at lukke af for sollyset, forhindrer græsset i at indtage jorden, og så formuldes den langsomt, mens den gøder og forbedrer jorden under det. Som en ekstra bonus; hvis du lægger det ud om efteråret, så vil et topdække med jordforbedring også beskytte de nye planter mod frost, hvis vi får en hård vinter med frostgrader.

Tag eventuelt et kig på videoerne her længere nede på siden, hvor kyndige mennesker viser, hvordan du planter hække og træer.

Find forhandler

Find vores produkter i nærheden af dig

Sammen med vores forhandlere i hele landet yder vi kompetent rådgivning og førsteklasses service.

Find forhandler

Tilmeld nyhedsmail

Vi holder dig opdateret om nyheder samt praktiske råd og brug af vores Champost produkter.