Sådan planter du træer og buske i sandet jord
Plant i sandet jord ved sommerhuset eller i haver langs kysten
Har du et hus ude ved de danske kyster? Eller er du måske én af de heldige, der har fået fingrene i et kystnært sommerhus? Ja, så er det jo ikke kun selve sommerhuset, der skal bygges eller renoveres, så får du formentlig også noget grund. Hvis du gerne vil plante noget i haven, er det en rigtig god ide at være opmærksom på jorden, som ofte er ret sandet ved de kystnære områder. Derfor er det en god ide at vælge planter, der trives i denne type sandet jord.
Det kunne f.eks. være Havtorn eller Sølvblad (Elaeagnus Umbellata), som vi planter i videoen her. Sølvblad er en løvfældende busk, som blomstrer med små, hvide blomster om foråret og flotte, rødlige bær om efteråret, som kan bruges til marmelade. Den tåler stort set alt; salt, sand og blæst (så intet problem med havgus). Og så kræver den meget lidt vedligeholdelse, hvilket er smart, når der plantes ved sommerhuset, som måske står tomt en del af året.
Sådan planter du i sandet jord:
- Grav så dybt at rødderne ikke skal bøjes for at kunne være der
- Løsn jorden godt i bunden og siderne, så rødderne får nemmere ved at få godt fat her i starten, når de arbejder sig nedad og til siderne.
- Har du en næringsfattig og/eller sandet jord, som den man ofte finder langs de danske kyster, kan du med fordel tilføre plantestedet noget gødning ved at blande Champost Jordforbedring med den eksisterende jord i blandingsforholdet 1/4 jordforbedring og 3/4 eksisterende jord. Det er et generelt tip; man kan nemlig ikke plante direkte i jordforbedringen, det er alt for stærkt, men hvis du gerne vil jordforbedre, kan du blande det med den eksisterende jord. Eller simpelthen købe en færdig jordblanding hos os, hvor der selvfølgelig er noget møglækkert komposteret hestemøg i.
- Plant i samme dybde som de har vokset det sted, hvor de er blevet dyrket. På barrodsplanter vil man typisk kunne se det som en mørk ring på stammen op til det sted, hvor den har været i jorden.
- Når du har vendt jord ned over planten, skal du trykke jorden godt sammen omkring den med din fod, så den står lige. Har du plantet lidt for dybt, eller står den skævt, kan du sagtens hive lidt op i den og trykke jorden sammen igen.
- Slut af med et cirka 5 cm lag jordforbedring.
Har du omvendt en meget tung og leret jord, kan du også vælge at blande din eksisterende jord med Champost Jordforbedring. Du vil opleve, at jorden bliver mere porøs og nemmere at arbejde med.
Jordforbedring
Champost Jordforbedring består af komposteret og pasteuriseret hestemøg og anvendes som topdække til havens bede, langs hækken i køkkenhaven, højbede og krukker. Champost Jordforbedring må anvendes til økologisk dyrkning.