Sunde og smagfulde krydderurter

Krydderurter

Sådan dyrker du sunde og smagfulde krydderurter

Der er ikke meget som krydderurter ikke kan. Op gennem tiden har krydderurter været brugt som smagsgivere i mad, men de har også været anvendt i naturmedicin, i røgelse, olier samt i parfumer. Og så er de fleste krydderurter altså også ret flotte at kigge på. Om du planter dem i højbede eller krukker i haven, eller i en potte et solrigt sted i køkkenet, så er de fleste krydderurter en fryd for øjet (- og næsen og munden selvfølgelig).

Ja, krydderurter er for alvor kommet tilbage på tapetet. Ligesom i gamle dage vælger mange af os i dag at dyrke vores egne krydderurter. Det kan nemlig både være billigere at dyrke dem selv, de er ofte mere velsmagende, og så har man mulighed for at dyrke dem økologisk.

Uanset om du bruger urterne friske, tørrede eller frosne, kan de være med til at pifte ethvert måltid op med hver deres unikke smage og dufte samt en masse gode vitaminer og mineraler. Så hvis du ikke allerede er hoppet med på bølgen, er det bare med at komme i gang.

Sådan gør du

Krydderurter trives både indendørs og udendørs i krukker og bede, så længe de har adgang til lys og læ, en god næringsrig jord og regelmæssig vanding. Vækstbetingelser kan dog variere en smule, så det er altid en god ide at læse op på de specifikke krydderurter.

Næringsrig jord

Champost fremstiller jordprodukter, der er gødet naturligt med komposteret og varmebehandlet hestemøg. Vores Jordforbedring, der kan anvendes til økologisk dyrkning, indgår i større eller mindre omfang i hele jordsortimentet.

Dyrker du dine krydderurter i krukker udenfor, anbefaler vi, at du bruger Planteskolejorden. Den indeholder jordforbedring, naturgødning, vækst-ler (moler) og en god spagnum.  Dyrker du i højbede, og foretrækker du en muldjord uden spagnum, kan du bruge Champost Højbedsmuld, der ligeledes er gødet med jordforbedring. Pga. mængden af naturligt gødning i Planteskolejorden og Højbedsmulden, anbefaler vi ikke, at du bruger dem indenfor, da der kan komme små fluer. Her kan du i stedet bruge Champost Pottemuld. Den indeholder lidt mindre jordforbedring samt vækst-lær og en begrænset mængde spagnum.

Friske, frosne eller tørrede krydderurter

Der er ikke meget bedre en friskplukkede, hjemmedyrkede krydderurter. Men krydderurter er sæsonafhængige, så vil du gemme på noget af glæden, kan du vælge at fryse eller tørre dem.

Høst dem når de er på deres højeste om sommeren, hvor de er mest velsmagende. Skyld dem i koldt vand og tør dem godt i et viskestykke. Frys dem herefter ved at lægge dem i en pose på frost. Vil du tørre dem, kan du lægge dem på et stykke køkkenrulle og varme dem i mikroovnen ved fuld effekt, til bladene er helt udtørrede. Det kan tage fra et par minutter op til fem minutter, afhængig af bladenes tykkelse. Opbevar dem herefter i en lufttæt beholder.

Fem krydderurte-klassikere
​​​​​​​... som kommer igen og igen!

1. Purløg (flerårig løgplante)

Hvor ville mange af de danske smørrebrød være uden purløg? Heldigvis er det en særdeles taknemmelig krydderurt, der er nem at dyrke. De vil gerne have en masse sol, men udover det kræver purløg ikke nogen synderlig pleje. Som bonus kan du bruge de fine blomster fra purløg som blomster i en vase eller putte dem i salaten.

2. Mynte (flerårig urt)

Var det noget med en kold mojito på en varm sommeraften? Den meget karakteristiske friske pebermyntesmag, gør mynte helt ideel til desserter, te, smoothies og drinks, men mynten er også god til lam og i dressinger. Den er nem at dyrke og vokser som ukrudt. Så din største udfordring med mynten bliver nok at få den til at begrænse sig, så den ikke breder sig i hele bedet.

3. Timian (flerårig staude)

Timian elsker sol. Placer den derfor gerne i fuld sol. Her er der tale om en utrolig hårdfør urt, så selv efter en hel vinter med hård frost uden beskyttelse, kan du se frem til at den skyder på ny til foråret. Krydderurten med den markante smag bruges ofte til krydring af kartofler eller i gryderetter.

4. Oregano (flerårig urt)

Oregano forbinder vi ofte med det italienske køkken, og samtidig er det en krydderurt, som vi alvor har taget til os her i Danmark, hvor vi bl.a. bruger den på pizza og i en lækker spaghetti bolognese. Urten bruges oftest tørret, men man kan også bruge de små blade friske på toppen af en salat.

5. Salvie (flerårig staude)

Salviens velour-agtige blade har kraftig og lidt 'sæbe'-agtig smag, og bruges ofte i fed mad som pølser, flæskesteg og ål, hvor den markante smag udgør et godt modstykke til det fede. Salvie er en middelhavsplante, og i tråd med dens aner, elsker den sol, og skal derfor gerne have en solrig placering. Derudover er den meget hårdfør. Den beholder sine blade vinteren over, så du kan faktisk godt høste frisk salvie om vinteren.

Find forhandler

Find vores produkter i nærheden af dig

Sammen med vores forhandlere i hele landet yder vi kompetent rådgivning og førsteklasses service.

Find forhandler

Tilmeld nyhedsmail

Vi holder dig opdateret om nyheder samt praktiske råd og brug af vores Champost produkter.