Forårsklargøring: Få styr på køkkenhaven

køkkenhave

Få styr på køkkenhaven

Det er vigtigt først at gå i gang med udplantningen og såningen i køkkenhaven, når nattefrosten er forsvundet. Det varerier naturligvis fra år til år, men lader foråret vente på sig, er det en god ide at væbne sig med tålmodighed. Går du for tidligt i gang, kan dine tidlige spirer blive ødelagt af en god omgang nattefrost. For tidlig udplantning eller såning kan få en del krydderurter og grøntsager til at gå direkte i stok på grund af kulde og den korte dagslængde.

Forbered jorden

Når jorden ikke er for våd, og ukrudtet så småt er begyndt at spire, er det tid til at jordforbedre i køkkenhaven. Fjern først al spiret ukrudt og tilfør derefter jorden noget organisk gødning i form af en god kompost. Nogle laver deres egen kompost, men det rækker sjældent til hele køkkenhaven. Her anbefaler vi, at du supplerer med Champost Jordforbedring, som er komposteret og varmebehandlet hestemøg, der er 100% fri for ukrudtsfrø. Henter du kompost fra en genbrugsplads kan der både være stor forskel på kvaliteten af komposten, og der er desuden stor risiko for, at du henter ukrudt ind i din have, som kan være rigtig svær at få bugt med.

Der er to måder at jordforbedre med kompost på:

Den første er at fordele et lag af kompost i køkkenhaven og derefter vende eller kultivere det ned i det øverste jordlag. Det er især en fordel, hvis du har en sandet og næringsfattig jord eller en leret og kompakt jord. Her går jordforbedringen ind og giver næring til jorden, forbedrer mikrolivet og ormelivet, og giver jorden en porøs struktur, der gavner dine planter. På denne måde får dine planter i køkkenhaven også en god madpakke til hele havesæsonen. Komposten bliver langsomt omsat i jorden, hvilket betyder, at du ikke behøver at gøde yderligere.

Har du i forvejen en relativ god jord, der er klar til udplantning og såning, kan du også vælge at vente til senere på sæsonen, når planterne er kommet op af jorden. Derefter lægges et lag af 5 centimeter Champost Jordforbedring ud som topdække i stedet. Hvis du ikke fræser eller kultiverer jorden, undgår du at ødelægge ormene i køkkenhaven. Og orme er dine flittige arbejdsheste i haven, der arbejder til din fordel i jorden - så dem vil vi rigtig gerne beholde.

Ved at topdække med jordforbedring forhindrer du desuden lyset i at nå ned til eventuelle ukrudtsfrø, som dermed forhindrer dem i at spire. Det mindsker lugearbejdet betydeligt, det holder på fugten i tørre perioder, og så får du naturligvis stadig gavn af jordforbedringens gode egenskaber, i takt med at den langsomt omsættes.

De fleste går i gang med udplantning og såning i maj måned, men du kan stadig nå det i juni med tanke på, at vækstsæsonen og den dertilhørende høst bliver mindre. Har du kontakt til vejrguderne, er det ofte en god ide at udplante på overskyede dage med udsigt til lidt regn.

Rigtig god fornøjelse!

Find forhandler

Find vores produkter i nærheden af dig

Sammen med vores forhandlere i hele landet yder vi kompetent rådgivning og førsteklasses service.

Find forhandler

Tilmeld nyhedsmail

Vi holder dig opdateret om nyheder samt praktiske råd og brug af vores Champost produkter.