Kan skovmuld fra Østerild erstatte spagnum?

Henrik skovjord i hænder Champost

Jagten på den gyldne løsning

Lige siden den første vognfuld møg fra den lokale rideskole kom på pose hos Champost, har mærkesagen i virksomheden været de naturlige og bæredygtige løsninger.

Størstedelen af vores produkter er baseret på genanvendeligt organisk materiale, hvorfra vi genbruger næringsstoffer. Og ligesom med hestemøget sætter vi en stor ære i at benytte lokale materialer, så vi mindsker CO2-aftrykket for vores produkter mest muligt.

Denne klima- og miljøbevidste tankegang om bæredygtighed har heldigvis spredt sig i plantebranchen, og man har i særdeleshed sat fokus på forbruget af spagnum, der anses for at være en ikke-fornybar ressource. Hvordan kan man mindske forbruget, og måske i sidste ende finde gode alternativer, som helt kan erstatte det? Vi har hos Champost taget vores hidtil vigtigste skridt på vejen.

Lidt om spagnum og udvinding fra tørvemoser

Tørvegravning går langt tilbage i tiden. I gamle dage gravede man primært tørv til brændsel, og i dag udvinder man spagnum fra tørvemoser og højmoser rund om i verden, for at plantebranchen og planteejere kan få gavn af dens unikke egenskaber. I den forbindelse drænes store områder med unik natur, hvorefter det tørre organisk tørvelag fjernes.

Tørvemoser dannes meget langsomt. Det tager som tommelfingerregel 10 år at danne 1 cm tørv. Derfor tager det tusindvis af år for en tørvemose at blive til. Århundreder med tørvegravning til brændsel, og de seneste årtier til have- og plantebrug, har dermed gjort tørvemoser til sjælden natur og de habitatspecifikke arter truede.

Der ligger desuden et stort kulstoflager i de våde tørvemoser, der bliver frigivet som CO2, når områderne drænes. Derved har udvinding af spagnum og tørv også et stort CO2-aftryk – og det er uden at medregne selve transporten af spagnum over store afstande.

Hvordan erstatter man spagnum?

Spagnum og andre tørvetyper er en væsentlig bestanddel i størsteparten af alle plantesække og andre muldjordsprodukter på pose, der sælges i hele verden. Og det er der en god grund til.

Sofie Bryndum, som arbejder med kvalitetssikring og produktudvikling hos Champost, udtaler:

Mange af de produkter, vi og andre i branchen producerer, består hovedsageligt af spagnum, fordi spagnum har nogle helt unikke egenskaber. Der er relativt få spagnumfrie vækstmedier på markedet, fordi det er så svært at lave spagnumfrie produkter, der ikke går på kompromis med kvaliteten. Det er en udfordring, som rigtig mange arbejder hårdt på at løse.”

I 10 år har vi hos Champost udviklet på alternativer til spagnum, og vi har været på konstant udkig efter potentielle kandidater til at erstatte spagnum, helt eller delvist. Og nu er vi klar til at præsentere den hidtil vigtigste kandidat: Skovmuld der består af komposteret plantemateriale fra nåleskov.

Genanvendeligt guld i baghaven

Folketinget besluttede i 2010 at etablere et nationalt testcenter for vindmøller ved Østerild i Thy. Naturstyrelsen Thy er i den forbindelse gået i gang med at fjerne førnelaget bestående af organisk materiale i skovbunden fra de arealer, der blevet ryddet for træer. Hensigten med at fjerne førnelaget er at naturgenoprette, så områderne hurtigere overgår til klithede.

Metoden er dog både bekostelig og besværlig, for hvordan kommer man af med materialet - skal det fjernes, tørres og brændes af? Hvor Naturstyrelsen så udfordringer, så Henrik Goul, direktør og medejer af Champost, dog muligheder og meldte sig hurtigt på banen til at aftage det organiske materiale:

Vi elsker projekter, hvor vi kan bruge naturens egne gaver, og gøre det til gavn for beplantning endnu engang. Netop den lokale forankring og naturgenopretnings perspektivet er med til at gøre dette projekt til noget helt specielt”.

Førnelaget fra Østerild, som vi kalder: ”Komposteret plantemateriale fra nåleskov”, har nogle meget interessante egenskaber, og det bliver nu behandlet i vores produktionsfaciliteter for til sidst at indgå i varierende omfang i de fleste af vores produkter som erstatning for spagnum.

Selve vindmølleprojektet i Østerild, hele ideen med naturgenopretning, og hvordan Champost kom ind i billedet, kan du læse mere om her: Skovmuld: Champost har fundet genanvendeligt guld i baghaven.

Læs artiklen bragt på DR.dk: 5000 bubikmeter gammel skovbund forvandles til pottemuld

 

Find forhandler

Find vores produkter i nærheden af dig

Sammen med vores forhandlere i hele landet yder vi kompetent rådgivning og førsteklasses service.

Find forhandler

Tilmeld nyhedsmail

Vi holder dig opdateret om nyheder samt praktiske råd og brug af vores Champost produkter.