Guide: Sådan dyrker du dine egne kartofler

Kartofler i køkkenhaven

Bliv "The-kartoffelavler" og høst dine egne kartofler

Hvis du drømmer om at blive "the-kartoffelavler" og være blandt de første, der graver kartofler op i maj/juni måned.
Så kig med i vores step-by-step guide, så du kan sætte de første læggekartofler til at spire, allerede inden det bliver forår.

Step: 1

Det første der skal gøres, er at beslutte hvilken sort kartoffel, du vil anvende. Her er det vigtigt at vælge en sort, som kan tåle de lave temperaturer.

Her er vores bud på sorter, som egner sig at blive gravet op som de første:
- Solist: Lyse gulkødede velformede knolde.
- Frieslander: Gulkødet velformede knolde med god smag.
- Princess: Ovale knolde med gult kød, som er gode til salater, da de er fastkogende.
- Linzer: Aspargestype med kogefaste gulkødede knolde. Ligeledes en delikatesse til salater.

Step: 2

De tidligste sorter kan du lægge til forspiring i januar/februar måned. Kartoflerne sættes på højkant, tæt ved siden af hinanden i en flad kasse. Kassen med kartofler placeres i et lyst rum, men ikke i en vindueskarm, da der kan være kuldebroer, som får temperaturen til at svinge en del i løbet af dagen og natten.

Kartofler spirer optimalt ved temperaturer omkring 16 grader i et rum med høj luftfugtighed.
Hvis kartoflerne står et meget tørt sted, kan det resultere i, at kartoflerne skrumper ind. Det kan du dog løse ved at spraye dem 1-2 gange dagligt med lunken vand.

Step: 3

Efter en månedstid med spiring, kan du begynde at sætte kartoflerne i jorden. Som udgangspunkt lægges kartoflerne ikke i jorden, før jorden har en temperatur omkring 4-8 grader. Typisk engang i marts eller april måned. Når kartoflerne lægges i jorden, skal man være opmærksom på, at jordbundsforholdene spiller en aktiv rolle. Kartofler har typisk de bedste betingelser i en let og porøs jord. Alt for kalkholdig jord kan resultere i skurvede knolde.

Hvis du planter dem i køkkenhaven eller i højbed, anbefaler vi, at du bruger Champost Højbedsmuld. Alternativt kan du bruge Champost Kartoffelsæk. Jorden i kartoffelsækken sikrer ideelle forhold for dine kartofler, og da du kan plante direkte i sækken, kan du placere dine kartofler lige præcis, hvor du vil, og endda flytte rundt på dem efter behov. Det er smart! Både hvis du ikke har en stor køkkenhave eller højbede, eller hvis du får behov for at flytte kartoflerne, for at skærme dem for nætter med frost. Rammer frosten kan du nemt sætte kartoffelsækken ind i garagen, skuret, drivhuset eller udestuen - så kartoflerne ikke tager skade af kulden.

Step: 4

Når kartoflerne har været i jorden i ca. 2-3 måneder kan de høstes. Typisk ses det ved, at kartoffelplanten har blomstret i cirka 2-3 uger. Efter høsten kan du klappe dig selv på skulderen og stolt tage titlen "the-kartoffelavler" i brug.

Find forhandler

Find vores produkter i nærheden af dig

Sammen med vores forhandlere i hele landet yder vi kompetent rådgivning og førsteklasses service.

Find forhandler

Tilmeld nyhedsmail

Vi holder dig opdateret om nyheder samt praktiske råd og brug af vores Champost produkter.