Guide: Sådan forspirer du i såjord fra Champost

Forspiring af frø i såbakke

Hvis det er vinter, og du er lidt utålmodig efter at komme i gang med planterne, så kan du sagtens begynde med forårssåningen indendørs. Det er ret smart, for så får du en flyvende start på haveåret i din køkkenhave eller blomsterbed, når vi endelig rammer foråret. Og hvis du gerne vil have planter, som ikke er naturlige i vores klima som f.eks. chili, så kan det være en rigtig god ide at gå i gang allerede nu.

Læs vores forspiringsguide herunder eller tag et kig på videoen, hvor Henrik viser, hvordan vi plejer at forspire.

Forspiringsguide

Såning

Der er mange forskellige metoder, man kan kaste sig over, når man forspirer. Du kan så frøene i såbakker, minidrivhuse, urtepotter med hul i bunden, flamingokasser osv.

Vi anbefaler, at du sørger for at jorden er fugtig inden du går i gang med at forspire i den, og det kan være en god idé at vande den lidt igennem, inden du putter den i såbakken. Når jorden er klar, er det en god ide at læse anvisningerne på frøposen, da sådybden kan variere lidt fra frø til frø.

Vil du give frøene de bedste vækstbetingelser, kan du sætte en plastpose med lufthuller over potten/kassen eller lægge et plastlåg over minidrivhuset. Placer spirerne et lyst og lunt sted, men undgå direkte sol. Vindueskarmen vil være et godt sted. Når de små spirer er kommet frem, kan du fjerne plastlåg og poser. Det er stadig vigtigt, at planterne er fugtige, du skal dog være opmærksom på, at jorden ikke bliver alt for våd, da det kan øge risikoen for svampesygdomme.

Prikling

Når frøene begydner at spire, og fjerner du plast-låg eller poser, og når de første løvblade kommer frem, og rødderne har etableret sig godt i såjorden, skal planten enten prikles eller plantes ud. Inden du prikler/omplanter de små spirer, er det en god ide at gennemvande jorden. Det gør det nemmere at få planten ud af såbakken/såkassen og flytte den til det nye voksested uden at beskadige den.

Plant ud

Du kan bruge planteskolejord og spagnumfri krukkejord til udendørs potter, krukker og altankasser. Til planter som dyrkes i drivhuse, har vi udviklet en plantesæk, som indeholder organiske næringsstoffer netop tilpasset det formål. Har du sået krydderurter, grøntsager og sommerblomster, er højbedsmulden det bedste dyrkningsmedie, da det er en finsorteret og porøs muld, som er naturberiget med organisk gødning i form af jordforbedring (komposteret hestemøg).

God fornøjelse!

Find forhandler

Find vores produkter i nærheden af dig

Sammen med vores forhandlere i hele landet yder vi kompetent rådgivning og førsteklasses service.

Find forhandler

Tilmeld nyhedsmail

Vi holder dig opdateret om nyheder samt praktiske råd og brug af vores Champost produkter.